Tajemství čínské kuchyně

15. 08. 2017 8:15:08
Hlavně dávej pozor na to, co tam budeš jíst...aby ses z toho nepotento..., kdo ví co ti tam všechno strčí pod nos. V tropech buď zvlášť opatrný. Pozor na psy, krysy, brouky, hady a vůbec na všechnu tu havěť, co tam jedí.

Noční vlak mě vyhodil ve městě Lanzhou. Protéká tu slavná Žlutá řeka. Ve světě však získalo město věhlas díky svým tradičním, ručně taženým nudlím. Kdo by chtěl vědět, co znamená výraz „ručně tažené nudle“, může mrknout třeba sem: https://www.youtube.com/watch?v=xOz5UZ4NutU

I já jsem slavné nudle ochutnal. Paní u pokladny jsem ukázal na obrázek vybrané varianty jídla. Obdrženou účtenku jsem u okénka předal kuchaři. Kuchař něco houknul na kolegu. Ten chytil kousek těsta a začal ho natahovat. Jeden tlustý snopec, dva tenčí, 4 ještě tenčí...a tak dál a dál. Za chvilku zmizel můj svazek nudlí ve vařícím kotli. Trvalo to jen pár vteřin. Za několik minut byly nudle uvařené. Kuchař je hodil na talíř, přidal maso, zeleninu a další ingredience. „Pane, mám přihodit i chilli?“ „Samozřejmě.“

V Lanzhou se koná každý večer Food market. Městská ulička se zaplní stánky s běžnými i exotickými pochutinami. Bývá k prasknutí napěchovaná návštěvníky, kteří přišli něco zajímavého ochutnat nebo se jen podívat pod různé pokličky. Vůně se tu střídají s každým metrem.

V dalším pokračování mé bláznivé cesty jsem poznal, že večerní trhy jsou běžné v celé zemi. Číňané milují noční život na ulici. Po prvotních obavách jsem i já ochutnával rozličná čínská jídla na různých místech. Nejlepší jsou malé pouliční vývařovny, kam chodí místní. Jídlo je tu absolutně čerstvé a mimořádně chutné. Navíc za hubičku.

Vzpomínka na kulinářské Lanzhou i ostatní místa, kde jsem něco ochutnal, mě inspirovala k zamyšlení o čínské kuchyni. Zamyšlení prosté, laické a čistě konzumentské.

To, před čím mě všichni varovali, se nedostavilo. Žádný průjem, zažívací obtíže nebo obdoba egyptské faraonovy pomsty. Naopak, tak skvělé trávení, jako v Číně jsem už léta nepamatoval. Upřímně musím konstatovat, že jídlo je to nej, co lze v říši středu vidět i zažít. Něco, co předčí všechny turistické atrakce. Kam se hrabe Čínská zeď, Zakázané město nebo Terrakotova hliněná armáda. To, co dostanete na talíři, je teprve ta pravá Čína.

Lámal jsem si hlavu, čím to je? V čem se skrývá to tajemství? Tajemství kuchyně, která nejenom výborně chutná, ale je po ní také neskutečně dobře. Když pominu nějaké exotické výstřelky, používají Číňané velmi podobné suroviny, jako používáme u nás. Těstoviny, rýži, všechny běžné druhy masa, ryby, velké množství různé zeleniny. Snad jen brambory jsou tu méně časté. Tak v čem je ten rozdíl?

Nakonec mě napadla jediná, strašně prostá odpověď. Všechny suroviny jsou jednoduše čerstvé. Maso, které dostanete na talíř, ještě nedávno běhalo někde na pastvě, do poslední chvíle plavalo v moři nebo v provzdušněném akváriu. Nudle vám z čerstvě zadělaného těsta uvaří přímo před očima, většina zeleniny do poslední chvíle rostla někde na poli a na cestě na stůl se zdržela jen chvíli na místním tržišti. Žádné konzervanty, ochucovadla, barviva a další vymoženosti. V pouličních vývařovnách je všechno zkrátka čisté BIO. Pak už jen záleží na umění kuchaře, jaký zázrak z toho vykouzlí.

Tak Dobrou Chuť. Přikládám pár obrázků z mého čínského jídelníčku a Food Marketu v Lanzhou.

Kompletní galerie zde:

Autor: Vladimír Hauk | úterý 15.8.2017 8:15 | karma článku: 27.00 | přečteno: 1193x

Další články blogera

Vladimír Hauk

Spali jste už v rakvi?

Pardon, v kapsli? Začalo to v Japonsku. Manažérům se nechtělo po práci domů. Raději se uložili do hi-tech rakví u svých kanceláří. Dnes se kapslový fenomén šíří po světě. Nahrazuje společné pokoje hostelů. To jsem musel zkusit!

3.2.2019 v 18:03 | Karma článku: 23.09 | Přečteno: 573 | Diskuse

Vladimír Hauk

Barevný slum milionářů z chatrčí

Indonéský Malang je druhým největším městem východní Jávy. Jodipan, malá čtvrť barevných domečků u řeky, leží přímo v centru. Špinavý a páchnoucí slum se proměnil v místo, které žádný návštěvník města nemůže minout. Proč?

18.1.2019 v 13:15 | Karma článku: 20.78 | Přečteno: 444 | Diskuse

Vladimír Hauk

Do Bangkoku jedině s „babou“ !!!

Bangkok. Budhistické chrámy, mrakodrapy ze skla a betonu, vodní kanály, voňavé tržnice. A také pověstný noční život plný atraktivních sexy dívek. Bary, masážní salony. Pro osamocené muže velice nebezpečné místo!

22.12.2018 v 18:44 | Karma článku: 22.06 | Přečteno: 907 | Diskuse

Vladimír Hauk

Železná opona EU

Životem v Schengenském prostoru jsme si odvykli na opravdové hranice. Chodíme si přes ně, kde se nám zachce. Byl jsem zvědavý, jak vypadá skutečná východní hranice EU? Je tam plot? Hlídky? Jak je střežena? Jel jsem se tam podívat.

7.12.2018 v 13:14 | Karma článku: 22.17 | Přečteno: 797 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Mirek Matyáš

Tesla by se divil …

... co všechno se dá koupit pod jeho jménem. Gramofony, rádia, žárovky, LEDky, tranzistory, reproduktory, kondenzátory, zabezpečovací systémy, mikrovlnné spoje, střešní tašky, bateriová úložiště, auta a dokonce i energy savery.

18.2.2019 v 9:10 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 610 | Diskuse

Libor Čermák

Pěší výlet přes Prosecké skály

Současné drobné oteplení mne vyhnalo ven. Vydal jsem se na výlet z Libně přes Prosecké skály do Kobylis. A navštívil přitom jak hezká místa v přírodě, tak i tři významná místa spojená s 2. světovou válkou.

17.2.2019 v 18:34 | Karma článku: 14.06 | Přečteno: 278 |

Michael Pálka

Štrapáce vlakem z Mongolska do socialistické Moskvy, a do socialistického Ćeskoslovenska.

Rusové by řekli"mnogo let tomu nazad", ba pravda. Je to mnoho let, vzpomínky ale, byť poněkud omšelé, zůstávají.

17.2.2019 v 12:03 | Karma článku: 23.14 | Přečteno: 629 | Diskuse

Jana Merunková

Výlet do New Yorku

Loni jsme se s Miladou vydaly na pár dní za velkou louži. Text jsou vlastně emaily, které jsem psala svým rodičům. Četlo je i pár známých a vyhecovali mě vydat je jako cestovatelskou povídku na blogu. Tak tady je...

16.2.2019 v 16:33 | Karma článku: 17.68 | Přečteno: 693 | Diskuse

Miloslava Cejpková

Kdo se bojí do Indie, může zkusit Srí Lanku

- zaslechla jsem v rádiu slova zkušeného cestovatele. O Indii bych ani náhodou neuvažovala, ale takový Cejlon na přelomu února a března je bezvadný nápad. A tak se naše dámská dvojka rozhodla

15.2.2019 v 13:11 | Karma článku: 20.37 | Přečteno: 543 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 21.98 Průměrná čtenost 795

Miluju dálky, hory, exotická i všední místa, jednoduše baví mě poznávat svět. Jsem ale také táta od rodiny, která potřebuje můj čas, péči i peníze. To s velkým cestováním nejde úplně dohromady.

Vždy jsem snil o cestě kolem světa. Loni jsem našel řešení, jak si svůj sen splnit a konečně jsem vyrazil.

Články a fotky publikuji také na svých stránkách http://tatakolemsveta.cz

https://www.facebook.com/tatakolemsveta/

 

Najdete na iDNES.cz