Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tajemství čínské kuchyně

15. 08. 2017 8:15:08
Hlavně dávej pozor na to, co tam budeš jíst...aby ses z toho nepotento..., kdo ví co ti tam všechno strčí pod nos. V tropech buď zvlášť opatrný. Pozor na psy, krysy, brouky, hady a vůbec na všechnu tu havěť, co tam jedí.

Noční vlak mě vyhodil ve městě Lanzhou. Protéká tu slavná Žlutá řeka. Ve světě však získalo město věhlas díky svým tradičním, ručně taženým nudlím. Kdo by chtěl vědět, co znamená výraz „ručně tažené nudle“, může mrknout třeba sem: https://www.youtube.com/watch?v=xOz5UZ4NutU

I já jsem slavné nudle ochutnal. Paní u pokladny jsem ukázal na obrázek vybrané varianty jídla. Obdrženou účtenku jsem u okénka předal kuchaři. Kuchař něco houknul na kolegu. Ten chytil kousek těsta a začal ho natahovat. Jeden tlustý snopec, dva tenčí, 4 ještě tenčí...a tak dál a dál. Za chvilku zmizel můj svazek nudlí ve vařícím kotli. Trvalo to jen pár vteřin. Za několik minut byly nudle uvařené. Kuchař je hodil na talíř, přidal maso, zeleninu a další ingredience. „Pane, mám přihodit i chilli?“ „Samozřejmě.“

V Lanzhou se koná každý večer Food market. Městská ulička se zaplní stánky s běžnými i exotickými pochutinami. Bývá k prasknutí napěchovaná návštěvníky, kteří přišli něco zajímavého ochutnat nebo se jen podívat pod různé pokličky. Vůně se tu střídají s každým metrem.

V dalším pokračování mé bláznivé cesty jsem poznal, že večerní trhy jsou běžné v celé zemi. Číňané milují noční život na ulici. Po prvotních obavách jsem i já ochutnával rozličná čínská jídla na různých místech. Nejlepší jsou malé pouliční vývařovny, kam chodí místní. Jídlo je tu absolutně čerstvé a mimořádně chutné. Navíc za hubičku.

Vzpomínka na kulinářské Lanzhou i ostatní místa, kde jsem něco ochutnal, mě inspirovala k zamyšlení o čínské kuchyni. Zamyšlení prosté, laické a čistě konzumentské.

To, před čím mě všichni varovali, se nedostavilo. Žádný průjem, zažívací obtíže nebo obdoba egyptské faraonovy pomsty. Naopak, tak skvělé trávení, jako v Číně jsem už léta nepamatoval. Upřímně musím konstatovat, že jídlo je to nej, co lze v říši středu vidět i zažít. Něco, co předčí všechny turistické atrakce. Kam se hrabe Čínská zeď, Zakázané město nebo Terrakotova hliněná armáda. To, co dostanete na talíři, je teprve ta pravá Čína.

Lámal jsem si hlavu, čím to je? V čem se skrývá to tajemství? Tajemství kuchyně, která nejenom výborně chutná, ale je po ní také neskutečně dobře. Když pominu nějaké exotické výstřelky, používají Číňané velmi podobné suroviny, jako používáme u nás. Těstoviny, rýži, všechny běžné druhy masa, ryby, velké množství různé zeleniny. Snad jen brambory jsou tu méně časté. Tak v čem je ten rozdíl?

Nakonec mě napadla jediná, strašně prostá odpověď. Všechny suroviny jsou jednoduše čerstvé. Maso, které dostanete na talíř, ještě nedávno běhalo někde na pastvě, do poslední chvíle plavalo v moři nebo v provzdušněném akváriu. Nudle vám z čerstvě zadělaného těsta uvaří přímo před očima, většina zeleniny do poslední chvíle rostla někde na poli a na cestě na stůl se zdržela jen chvíli na místním tržišti. Žádné konzervanty, ochucovadla, barviva a další vymoženosti. V pouličních vývařovnách je všechno zkrátka čisté BIO. Pak už jen záleží na umění kuchaře, jaký zázrak z toho vykouzlí.

Tak Dobrou Chuť. Přikládám pár obrázků z mého čínského jídelníčku a Food Marketu v Lanzhou.

Kompletní galerie zde:

Hlasujte ve finále Blogera roku

Autor: Vladimír Hauk | úterý 15.8.2017 8:15 | karma článku: 26.64 | přečteno: 1168x


Další články blogera

Vladimír Hauk

Srp, kladivo a Buddha

Lidově demokratická republika s vládou jedné strany. Rudé vlajky se srpem a kladivem na každém rohu. Ale také tisíce a tisíce Buddhů a úchvatné chrámy z betonu. I takový je Laos.

16.4.2018 v 13:03 | Karma článku: 19.86 | Přečteno: 352 | Diskuse

Vladimír Hauk

Proč je laoská káva nejlepší? Roste mezi vodopády.

Divoká džungle s pohádkovými vodopády. Rázovité vesničky s domy na kůlech. Kávovníkové plantáže ukryté v tropickém lese. Takové je Bolaven Plateau v jižním Laosu. Místo, kde se pěstuje ta nejlepší káva.

6.4.2018 v 19:01 | Karma článku: 21.79 | Přečteno: 216 | Diskuse

Vladimír Hauk

Tuk-tukem za Buddhou

Sepnete dlaně a ukloníte se. Prsty se lehce dotknou čela. Tak začíná každý kontakt s místními. Laos je budhistická země. V okolí Thakheku je velké množství jeskyní. Mnohé z nich slouží jako budhistické svatyně. Dosáhneme osvícení?

14.3.2018 v 13:13 | Karma článku: 20.04 | Přečteno: 237 | Diskuse

Vladimír Hauk

Štědrý den v autobusu plném zelí. K Mekongu s tajfunem v zádech.

Noc na pryčně vietnamského vlaku byla za námi. Autobus do Laosu byl plný zelí a mrkve. Tajfun bičoval vietnamsko-laoskou hranici. V údolí řeky Mekong už byl klid a mír. Štědrý den i večer s asijskou příchutí.

28.2.2018 v 13:13 | Karma článku: 21.04 | Přečteno: 323 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Nikola Dzurianova

Cena lidského života na Zanzibaru

Periferně jsem vnímala lidi u silnice. Oni se tam válí denně, takže normálka. Zničeho nic nám vběhlo asi dvouleté dítě do cesty. To už normální není. Navíc, když mu jeho matka nařídila: běž

25.4.2018 v 15:08 | Karma článku: 25.31 | Přečteno: 906 | Diskuse

Radim Teodor Bílek

V únoru do Kazachstánu? Jen pro silně otužilé povahy!

Mrazivá zima tak silná, že cítíte ledové vložky v nose. Ledově křupající sníh pod nohami přestávající klouzat. Zima tak silná, že ani psa venku pobíhat neuvidíte. A my dva - blázniví Češi Karel a Radim, natěšení na pořádnou zimu!

25.4.2018 v 8:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 267 | Diskuse

Tereza Létalová

El Choro trek v Bolivii - noční můra v džungli

El Choro je jeden z nejpopulárnějších vícedenních treků v Bolívii. Začíná na 4650 m n.m. a pomalu se spouští do městečka Coroico na 1750 m n.m. Náš výlet se z hezké procházky po horách a lesích změnil na noční můru v džungli.

24.4.2018 v 21:33 | Karma článku: 9.79 | Přečteno: 257 | Diskuse

Tereza Létalová

Czickontheroad o peruánských pokrmech + recept na jednu klasiku

Pro mnohé cestovatele je nejlepším zážitkem ochutnávání místních dobrot, my nejsme jiní a během našich 2 měsíců v Peru jsme toho okusili opravdu hodně. A tak jsem se rozhodla vám nějaké ty dobrůtky ukázat v tomto krátkém průvodci.

24.4.2018 v 13:09 | Karma článku: 6.64 | Přečteno: 104 | Diskuse

Ladislav Větvička

Černy hermelin a nabidka, kera se neodmita

"Ladik, jedu do třech ukrajinskych pivovaru, kde robi češti sladci, nechceš jet se mnou? Ukažou ti, jak se robi černy hermelin," volal kamoš. Jak vidite z popisu teto hruzostrašne sceny, su prostě nabidky, kere nemožete odmitnut.

24.4.2018 v 11:33 | Karma článku: 46.40 | Přečteno: 8359 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 20.92 Průměrná čtenost 831

Miluju dálky, hory, exotická i všední místa, jednoduše baví mě poznávat svět. Jsem ale také táta od rodiny, která potřebuje můj čas, péči i peníze. To s velkým cestováním nejde úplně dohromady.

Vždy jsem snil o cestě kolem světa. Loni jsem našel řešení, jak si svůj sen splnit a konečně jsem vyrazil.

Články a fotky publikuji také na svých stránkách http://tatakolemsveta.cz

https://www.facebook.com/tatakolemsveta/

 





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.