Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tajemství čínské kuchyně

15. 08. 2017 8:15:08
Hlavně dávej pozor na to, co tam budeš jíst...aby ses z toho nepotento..., kdo ví co ti tam všechno strčí pod nos. V tropech buď zvlášť opatrný. Pozor na psy, krysy, brouky, hady a vůbec na všechnu tu havěť, co tam jedí.

Noční vlak mě vyhodil ve městě Lanzhou. Protéká tu slavná Žlutá řeka. Ve světě však získalo město věhlas díky svým tradičním, ručně taženým nudlím. Kdo by chtěl vědět, co znamená výraz „ručně tažené nudle“, může mrknout třeba sem: https://www.youtube.com/watch?v=xOz5UZ4NutU

I já jsem slavné nudle ochutnal. Paní u pokladny jsem ukázal na obrázek vybrané varianty jídla. Obdrženou účtenku jsem u okénka předal kuchaři. Kuchař něco houknul na kolegu. Ten chytil kousek těsta a začal ho natahovat. Jeden tlustý snopec, dva tenčí, 4 ještě tenčí...a tak dál a dál. Za chvilku zmizel můj svazek nudlí ve vařícím kotli. Trvalo to jen pár vteřin. Za několik minut byly nudle uvařené. Kuchař je hodil na talíř, přidal maso, zeleninu a další ingredience. „Pane, mám přihodit i chilli?“ „Samozřejmě.“

V Lanzhou se koná každý večer Food market. Městská ulička se zaplní stánky s běžnými i exotickými pochutinami. Bývá k prasknutí napěchovaná návštěvníky, kteří přišli něco zajímavého ochutnat nebo se jen podívat pod různé pokličky. Vůně se tu střídají s každým metrem.

V dalším pokračování mé bláznivé cesty jsem poznal, že večerní trhy jsou běžné v celé zemi. Číňané milují noční život na ulici. Po prvotních obavách jsem i já ochutnával rozličná čínská jídla na různých místech. Nejlepší jsou malé pouliční vývařovny, kam chodí místní. Jídlo je tu absolutně čerstvé a mimořádně chutné. Navíc za hubičku.

Vzpomínka na kulinářské Lanzhou i ostatní místa, kde jsem něco ochutnal, mě inspirovala k zamyšlení o čínské kuchyni. Zamyšlení prosté, laické a čistě konzumentské.

To, před čím mě všichni varovali, se nedostavilo. Žádný průjem, zažívací obtíže nebo obdoba egyptské faraonovy pomsty. Naopak, tak skvělé trávení, jako v Číně jsem už léta nepamatoval. Upřímně musím konstatovat, že jídlo je to nej, co lze v říši středu vidět i zažít. Něco, co předčí všechny turistické atrakce. Kam se hrabe Čínská zeď, Zakázané město nebo Terrakotova hliněná armáda. To, co dostanete na talíři, je teprve ta pravá Čína.

Lámal jsem si hlavu, čím to je? V čem se skrývá to tajemství? Tajemství kuchyně, která nejenom výborně chutná, ale je po ní také neskutečně dobře. Když pominu nějaké exotické výstřelky, používají Číňané velmi podobné suroviny, jako používáme u nás. Těstoviny, rýži, všechny běžné druhy masa, ryby, velké množství různé zeleniny. Snad jen brambory jsou tu méně časté. Tak v čem je ten rozdíl?

Nakonec mě napadla jediná, strašně prostá odpověď. Všechny suroviny jsou jednoduše čerstvé. Maso, které dostanete na talíř, ještě nedávno běhalo někde na pastvě, do poslední chvíle plavalo v moři nebo v provzdušněném akváriu. Nudle vám z čerstvě zadělaného těsta uvaří přímo před očima, většina zeleniny do poslední chvíle rostla někde na poli a na cestě na stůl se zdržela jen chvíli na místním tržišti. Žádné konzervanty, ochucovadla, barviva a další vymoženosti. V pouličních vývařovnách je všechno zkrátka čisté BIO. Pak už jen záleží na umění kuchaře, jaký zázrak z toho vykouzlí.

Tak Dobrou Chuť. Přikládám pár obrázků z mého čínského jídelníčku a Food Marketu v Lanzhou.

Kompletní galerie zde:

Autor: Vladimír Hauk | úterý 15.8.2017 8:15 | karma článku: 26.88 | přečteno: 1176x


Další články blogera

Vladimír Hauk

Procházka v oblacích na ostrově orlů

Cesta z království Buddhy do království půlměsíce. Bollywoodský zážitek na trajektu. Langkawi, ostrov orlů. Sky Bridge v oblacích nad tropickou džunglí. Impozantní výhledy, když matka příroda dovolí.

2.9.2018 v 18:32 | Karma článku: 16.88 | Přečteno: 202 | Diskuse

Vladimír Hauk

Chceš vidět ráj? Zaplať a kochej se!

Pláže lemované oblými skalisky. Palmy s kokosovými ořechy nakloněné nad bílým pískem. Blankytně modré moře omývající břeh zpěněnými vlnami. Taková je evropská představa ráje. Chtěl jsem jej vidět z výšky.

1.8.2018 v 18:44 | Karma článku: 20.84 | Přečteno: 479 | Diskuse

Vladimír Hauk

Silvestr v Bangkoku - šílenství v ulici Khao San

Bangkok. Město budhistických chrámů a svatých míst. Také město neřesti a placeného sexu. Město, které nikdy nespí. Ulice Khao San je jedním z míst, kde noc je stále mladá. Jaké to tam bylo na Silvestra?

1.7.2018 v 19:05 | Karma článku: 19.60 | Přečteno: 327 | Diskuse

Vladimír Hauk

Podzemním tunelem do Thajska a město s největší svíčkou na světě

Hranice z Laosu do Thajska jsme překročili zvláštním způsobem. V betonovém tunelu pod zemí. Ve městě Ubon Ratchathani mají největší svíčku na světě, málo bílých turistů a vlídné lidi. Co víc si přát první den v další zemi.

17.6.2018 v 18:09 | Karma článku: 21.11 | Přečteno: 215 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Stanislava Boudová

Hasiče volat nebudu! Potápěči to jistí!

Tjo, nejsem přece blbá blondýna! Znám svoje limity i limity miláčka Rineke. Takovému riziku nás nevystavím ani náhodou! A tak bohatá nejsem, abych platila potápěče v kapitalistické cizině!

19.9.2018 v 16:55 | Karma článku: 7.63 | Přečteno: 164 | Diskuse

Michal Hruška

Albánská cesta (1) Vyrážíme do Pešti

Máme rádi cestování. Pravidelně, každý rok, se snažíme vyrazit alespoň na jeden větší výlet, jak říkám, poznat cizí kraje a ochutnávat krojovaná jídla. Proto jsme už koncem roku začali plánovat, kam v roce 2018 vyrazíme.

19.9.2018 v 13:12 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 218 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 10. - První dojmy z druhé cesty

Tři roky uplynuly od doby, kdy jsem byl v Severní Koreji poprvé. Od té doby se hodně změnilo. Severní Korea je, jak se říká v Asii, same same, but different. Jsou ale místa a obyvatelé, kde a pro které se nezměnilo vůbec nic.

19.9.2018 v 8:02 | Karma článku: 16.12 | Přečteno: 546 | Diskuse

Michal Tříska

Lednicko-valtický areál - 1/2

Vydejte se do jednoho z nejrozsáhlejších upravených krajinných parků v Evropě, nebo možná i na celém světě, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

19.9.2018 v 7:05 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 268 | Diskuse

Jan Paroubek

Tak tentokrát se to nezvrtlo ve Švýcarsku, ale ve Vyžlovce

Aneb všude platí: „všechno je jen o lidech“Proč lidé dělají to, co je nebaví? Proč, když je práce štve, dělají vše proto, aby naštvali i ostatní?Velmi volně navazuje na https://janparoubek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=676578

18.9.2018 v 16:45 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 352 | Diskuse
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 785

Miluju dálky, hory, exotická i všední místa, jednoduše baví mě poznávat svět. Jsem ale také táta od rodiny, která potřebuje můj čas, péči i peníze. To s velkým cestováním nejde úplně dohromady.

Vždy jsem snil o cestě kolem světa. Loni jsem našel řešení, jak si svůj sen splnit a konečně jsem vyrazil.

Články a fotky publikuji také na svých stránkách http://tatakolemsveta.cz

https://www.facebook.com/tatakolemsveta/

 





Najdete na iDNES.cz